Een nieuwe manier van samenwonen

Nieuw Bouwlust een nieuwe manier van samenwonen

https://www.wonenenco.nl/nieuw-bouwlust-commune-nieuwe-stijl/

2 januari 2015 / 5 min leestijd

Een nieuwe manier van samen wonen. Niet als zorgboerderij of commune, wel met anderen op hetzelfde erf. Verbonden, maar niet vast aan elkaar, en met ruimte voor privacy. Dat is Nieuw Bouwlust. Bewoners Peter en Ineke willen anderen inspireren met hun woonproject.

Het is gezellig en warm in de keuken van Bouwlust, de historische stolpboerderij uit 1875, gelegen in de polder tussen de tulpenvelden in het Noord-Hollandse Anna Paulowna. Hier wonen Peter Van Zutphen (68) en Ineke de Morée (73) al veertig jaar naar volle tevredenheid.

Toen ze er kwamen wonen, was de boerderij een complete bouwval. Met respect voor de historie en het milieu knapten ze woongedeelte, schuur en belendende gebouwen – waaronder een royale longeerschuur voor paarden – en de tuin op. Er kwamen zonnecollectoren en onlangs kreeg het woongedeelte vloer- en plafondverwarming.

Comfortabel en toekomstklaar zou je zeggen. Toch vond het echtpaar dit nog niet genoeg. Ineke: ,,In 2006 begon ik in gedachten te spelen met onze toekomst hier in de boerderij. Wilden we hier blijven of gingen we onze oude dag ergens anders slijten? We besloten dat we het hier naar de zin hadden. Dus wat zou er moeten veranderen in de toekomst, zodat we hier gelukkig zouden blijven?”

Haar partner vult aan : ,,Wij waren ons er toen van bewust dat meer zelfredzaamheid voor de toekomst belangrijk zou worden. Intussen zijn we ingehaald door de politiek, de veranderingen in de zorg en meer zelfbeheer, waarbij bewoners verantwoordelijk worden voor hun gezamenlijke omgeving. ”

Het stel vindt het belangrijk om bewust na te denken over zijn levenspad. Ineke deed dat in haar werk als coach en ze voert nu regelmatig gesprekken met ouderen over veranderingen in de zorg. Peter is sinds zijn zestigste veel bezig met het herbestemmen van boerenerven. ,,Nu interesseer ik me erg voor duurzame bouw.” Bijna logisch dus dat het echtpaar ook zijn eigen woonplek op een serieuze manier aanpakte. ,,We hebben altijd al bewust voor veel levendigheid gezorgd op het erf. Bijvoorbeeld door met een groep sap te maken van de appels uit onze boomgaard, met theatervoorstellingen, verhalen groepen, exposities en dergelijke. En er woont nog iemand op ons erf.”

Robuust
Ineke is vijf jaar geleden gestopt met haar praktijk. ,,We krijgen steeds meer ruimte vrij en daarmee nieuwe woonmogelijkheden. Voor de nieuwe plannen hebben we een bevriend architect gevraagd het ontwerp te maken. We hebben gekozen voor robuuste landschappelijke architectuur.”

Haar partner haalt een maquette te voorschijn. Hierop is te zien hoe de oude kapschuur naast de boerderij plaats maakt voor twee wooneenheden en een mantelzorgwoning. ,,We gaan ons erf delen met anderen, want het is fijn om je te omringen met mensen in verschillende levensfases. Samen optrekken, activiteiten ontplooien en elkaar helpen waar nodig. Niet als zorgboerderij of commune, maar als een nieuwe vorm van leven”, legt Ineke uit. Peter: ,,Het hele gebouw wordt bovendien klimaatneutraal en duurzaam gebouwd volgens de nieuwste inzichten.”

Inmiddels zijn de contouren van Nieuw Bouwlust, zoals de naam van het initiatief luidt, al te zien. Het pand krijgt de robuuste uitstraling van de stolpboerderij, onder andere doordat de stoere gebinten van de kapschuur worden gerecycled. Elke bewoner heeft z’n eigen voordeur. ,,Verbonden, maar niet vast aan elkaar. Privacy is belangrijk. We maken daarom onderling afspraken over de manier waarop we willen leven op het erf”, benadrukt Ineke.

Er zijn heel wat gesprekken geweest met belangstellenden. Doordat het vergunningstraject jaren duurde, haakte er zo nu en dan ook weer iemand af. Maar inmiddels staat vast dat het pand bewoond gaat worden door vijftigers, zestigers en zeventigers met ieder hun eigen achtergrond. De appartementen zijn hun eigendom, maar mochten ze het ooit willen verkopen dan zal dat in overleg gaan met de rest. Het is wel de bedoeling dat dit ook weer mensen zijn die actief willen zijn op Nieuw Bouwlust.

Er zijn volop mogelijkheden in de tuinbouw, er is zelfs nog tuingrond beschikbaar rondom onze kavel. Of iemand die iets ambachtelijks doet.” Ook de ruime manege van de stolp biedt nog veel ruimte om initiatieven te ontplooien.

Het kwieke echtpaar vindt samenleven met verschillende generaties heel prettig. ,,Veel mensen zijn angstig om na te denken over hun toekomst. Dat is zonde. Als je niets doet en blijft zitten waar je zit, dan moeten andere mensen op den duur keuzes voor je maken. Mensen moeten tegenwoordig nieuwe families maken omdat kinderen uitvliegen naar plekken ver van hun ouders. Komt het ooit zo ver dat een bewoner van Nieuw Bouwlust hulpbehoevend wordt, dan is het geen verplichting dat de anderen diegene intensieve zorg geven. Dat gaat in onderling overleg. Je kunt elkaar niet claimen.”

Herbestemming
Dat is sowieso de gouden tip van Ineke: ,,Denk goed na over hoe je wilt wonen en leven en waarom. Bedenk daarbij niet alleen wat je nodig hebt van anderen, maar vooral ook wat jij kunt geven. Je blijft hoe dan ook verantwoordelijk voor je eigen wel en wee.” Zelf was het echtpaar tijdens het jaren durende ontwikkelingsproces waarin veel werd gesteggeld met de gemeente, heel realistisch. ,,We hebben constant in ons achterhoofd gehouden dat niets vast stond. Ook wij hadden uiteindelijk nog kunnen besluiten te verhuizen naar de stad. Dat gaf een vrij en veilig gevoel.”

Ze zien het project als een creatieve herbestemming van hun boerderij en erf en ze willen graag als voorbeeld dienen voor anderen. ,,Je ziet om ons heen, en ook in Noord-Nederland, steeds meer boerenbedrijven stoppen. Die boerderijen moeten een nieuwe bestemming krijgen. Vitale kernen waarin mensen oog voor elkaar hebben zijn nodig om prettig te kunnen leven.”

,,We hebben er ontzettend veel tijd, energie en geld in gestoken. Tot het gaatje zouden we gaan, maar eigenlijk ging het nog veel verder. Maar we deden het met hart en ziel. Het is een enorme beloning dat we straks hier samen met anderen, ook mensen die hier niet wonen, kunnen genieten van deze prachtige plek. Fijn dat zo’n oude boerderij weer nieuw perspectief krijgt en wij daarmee ook.”