Logeer suite grondig en duurzaam gerenoveerd; leren en experimenteren met slow building.

Logeer suite grondig en duurzaam gerenoveerd; leren en experimenteren met slow building.

Het klinkt inderdaad wat deftig “logeersuite” .

In 1983 hadden we de oude koestal al eens simpel verbouwd. Met de renovatie nu hebben we een mooie grote, deels hoge en lichte ruimte ( 7,5 x 4,5 ) met badkamer gecreëerd. Door het plaatsen van een hoog kozijn is een mooi uitzicht op tuin en polder ontstaan. De ruimte is  multifunctioneel te gebruiken; ogeren, werken, schrijven, studeren en relaxen. Twee mooie nieuwe verstelbare bedden, een paar fauteuils en een werktafel met stoelen maken het geheel kompleet. Met nog een zit/slaapbank erbij kunnen er drie à vier personen logeren. Vrienden, kennissen en mensen die er eens even uit willen zijn welkom.

Ik heb tijdens de verbouwing veel aandacht besteed aan duurzaamheid. In een oude stolp is dit wel een experiment. Het bestaande dicteert in grote mate de mogelijkheden in deze. Al met al hebben we een aardig compromis gevonden tussen energieprestatie en het stijlvol renoveren van een oude koestal in een stolp. Speciale aandachtspunten waren hergebruik van oude materialen, kierdichtheid en het toepassen van natuurlijke en hoogwaardige isolatiematerialen en kalkstuc. Een nieuwe geïsoleerde betonvloer, voorzien van vloerverwarming draagt met name stevig bij aan de sterk verbeterende energieprestatie. Deze vloer is als een gangbare betonvloer gestort en direct afgewerkt. We hebben ons verdiept in de wijze van afwerken zoals  aannemers dat traditioneel gedaan hebben . Met name het zorgvuldig vlinderen, ook wel polieren genoemd, is dan van belang. Mijn aannemerArjan Krijgeruit van Ewijcksluis is iemand, die er duidelijk plezier in toonde dit zorgvuldig te doen. Arjan had er zelfs een nieuw vlindermachientje voor gekocht. Patrick Vos van Concrete Fashion uit Tilburg heeft ons deskundig geadviseerd hoe de vloer af te werken en met name ook hoe de gewenste kleur te krijgen. De vloer is 5x gevlinderd en bij de eerste keer is er een mengsel van kwarts, enci cement en enige kleurstof gelijkmatig uitgestrooid.

De Tadelakt badkamer is zondermeereen snoepje geworden en dit dan van het Marokkaanse soort. Tadelakt staat voor het waterdicht stucadoren van wanden met stuc op kalkbasis. Een zeer bewerkelijk proces dat bestaat uit een opbouw van vier lagen kalkstuc en vijf maal pleisteren met olijfolie. Voor het resultaat zie de foto’s echt heel bijzonder. Hans van Groenewegen van Stoel van Klaveren Zaandam heeft zich gespecialiseerd in deze techniek en ons ter plekke begeleid . Hans was enthousiast dat we dit zelf wilde doen, maar realiseerde zich dat de Tadelakt techniek nogal wat speciale kennis en vaardigheden veronderstelt. Hij is dan zo’n man die niet zegt dat het je nooit lukt om dit zelf te doen, maar juist je stimuleert om het te leren en dan ook nog eens even ter plekke tweemaal komt begeleiden.

Van het aanbrengen van de betonvloer en de Tadelakt heb ik op basis van adviezen en uitvoering uitvoerige beschrijvingen gemaakt. Deze technieken hebben één overeenkomst; ze verwerken slow. Naast slow food hebben we nu ook “slow building”. Moderne materialen, waarin veel chemisch toeslagcomponenten zijn verwerkt zijn ontwikkeld om snel te kunnen werken. Ze dicteren het arbeidstempo, sluiten af en hebben een negatieve invloed op het leefklimaat. Kalk, tadelakt en ook het polieren van de vloer vraagt om rust en concentratie en vragen ook veel tijd. De materialen drogen langzaam. Je stopt wanneer je wilt en gaat de volgende dag weer door. Het resultaat is verbluffend mooi. Kom zelf kijken ! De materialen zijn ademend en dragen substantieel bij aan het reguleren van de vochthuishouding. De beschrijvingen van de aanpak van vloer en badkamer zijn bij mij op te vragen.  petervanzutphen@planet.nl  zie ook http://www.concretefashion.nl