Fruitpluk-Oostfeest op Nieuw Bouwlust

15 NOVEMBER 2015 DORPSTUINAP
Oktober, oogstmaand voor appels, peren etc. Zo ook in de boomgaard van Peter en Ineke van Nieuw Bouwlust aan de Kleiweg. Via via hoorde ik van hun plukdag die zaterdag 10 oktober was en ze konden mijn hulp wel gebruiken. Wat een gelukkie, weer een prachtige dag gehad!

Hun ‘plukdag’ is meer dan alleen de bomen leeghalen, maar ook het verwerken hiervan. Peter heeft ook een molen om de appels en peren in moes te malen en een DSCN6735_320x240pers om er sap uit halen. Hierna volgt het destilleren en vullen in flessen. De rest van het fruit wordt geschild voor de appeltaart, compote of appelmoes of natuurlijk gewoon een appeltje uit de hand. Na de kennismaking, kopje koffie/koek werden de taken verdeelt. Ik begon met het plukwerk, een paar sterke kerels deden het malen/persen en de vrouwen het schilwerk. De bomen zijn hoogstam, maar met een flinke trap net te plukken. De oogst was prima dit jaar, dus kon een flinke voorraad nog apart worden gezet om van de winter te schillen. ’s Middag heb ik geholpen met het malen/persen: een klus voor mannen met korte spieren. Kort zoals gewichtheffers of sprinters, want wil je goed persen dan lukt dat het beste met een korte kracht explosie.

Afzien dus voor mij, want de spieren die ik heb zijn niet kort maar lang. Goed om lang ritten te roetsen, maar niet goed om 40 liter appelsap te persen.

Toch was het een heerlijke dag bij Peter en Ineke. Zonnig weer, gezellige mensen en een pracht omgeving. De appelsap, appeltaart en appelchutney smaakte na afloop heerlijk.