expositie KLEIWEG

Tijdens de bekende Bloemendagen in Anna Paulowna van 27 tot en met 30 april 2019 van 10.00 tot 17,00 is er een bijzondere expositie in het woonproject Nieuw Bouwlust aan de Kleiweg 3 Anna Paulowna. Het thema van deze expositie is de Kleiweg zelf. Op het schilderachtige erf van woongemeenschap Nieuw Bouwlust vormen de historische stolp en de nieuwe duurzaam gebouwde appartementen samen een geheel in harmonie met het polderlandschap. Alle kunstenaars zijn verbonden met deze weg net buiten het dorp en hun werken worden verspreid over het erf in de gebouwen tentoongesteld. Zo wordt de verbinding tussen het leven in dit buitengebied en de kunstwerken, tussen platteland en stad en tussen realiteit en fantasie voelbaar gemaakt.

Exposition “Photographier Paris”

Beeldend kunstenaar Stephan Keppel is één van de exposanten. Geboren aan deze Kleiweg tussen de aardappelvelden en met weidse uitzichten is hij vooral bekend door zijn prachtige fotoboeken van steden die hij samen met grafisch ontwerper Hans Gremmen publiceerde. Met ‘Reprinting the City’ ( 2012) blijft hij nog in de buurt van zijn geboortegrond. In dit stadsportret gaat hij op zoek naar de bouwstenen van Den Helder. Reprinting the City is opgenomen in de lijst “Mooiste fotoboeken”van de Volkskrant. Het boek “Entre Entree” is de weergave van een project rondom de Boulevard Péripherique van Parijs. Met “Flat Finish” geeft hij een eigen interpretatie van de stad New York. Stephan Keppel exposeerde eerder in Amsterdam en in Parijs en New York. En nu dus tijdens de bloemendagen in Anna Paulowna, laagdrempelig en voor een breed publiek.

Niels Zwirs is eveneens geboren aan de Kleiweg. Hij heeft na zijn studie aan de kunstacademie van Amsterdam als beeldend kunstenaar meerdere keren geëxposeerd met zijn vaak kleurrijke schilderwerken en figuratieve, intieme grafieken. Hij zoekt de grens op tussen voorstelling en abstractie, waarmee hij de toeschouwer uitdaagt: “wat zie ik nou eigenlijk?” Naast zijn werk als beeldend kunstenaar blijft hij lesgeven aan verschillende groepen. Inspiratie doorgeven en opdoen. Zo blijft hij met beide voeten in de klei én deelt hij de kracht van de verbeelding.

Jan Pieter de Graaf, architect en beeldend kunstenaar, heeft het duurzaam gebouwde, modern appartementencomplex Nieuw Bouwlust ontworpen, die harmonieert met het landschap en de bestaande bebouwing. Onder de naam TOV Anders maakt hij kleine architectuurmodellen, die alleen hoeven te voldoen aan de gefantaseerde verhalen en emoties van de maker. De kleine huisjes en gebouwen zijn daarmee poëtische creaties. In zijn foto’s voegt hij deze huisjes samen tot straatjes en buurten (Bricktown) en print deze op aluminium. In de expositie wordt deze fantasiewereld naast het gerealiseerde gebouw tentoon gesteld.

Aad Holkamp fotograaf, woont en werkt op de Kleiweg. Zijn atelier heeft rondom uitzicht op het polderlandschap. Zijn beelden zijn kleine vertellingen van hoe hij de wereld ervaart. Soms met herkenbare beelden, soms ongrijpbaar. De beelden die we dagelijks binnen krijgen, ook via alle media, worden opnieuw gerangschikt, tot een andere werkelijkheid omgevormd. Ze vertellen een persoonlijk verhaal, soms in één beeld, soms in een collage en soms in een reeks van foto’s. Aad Holkamp zoekt nog altijd het experiment in materiaal , vorm en beeld. Voor de expositie heeft hij een nieuw werk gemaakt, een visuele improvisatie van 100 A4 foto’s .

Jan Smeets 1946-2016 theatermaker, schrijver, dichter. Als vriend verbleef hij graag en regelmatig in de boerderij aan de Kleiweg. Naast werken aan publicaties, scenario’s en liedjes schreef hij hier ook als ode aan de polder de gedichtencyclus” Zomer in de polder”.