De batiks van Nesje

 

LEEF – tijd, een project voor vertellen van (leven ) verhalen van Nieuw Bouwlust  te Anna Paulowna, nodigt u uit om dinsdag 25 augustus 2015 te komen naar Kleiweg 3, 1761 LA Anna Paulowna.  Daar vindt van 19.45 uur tot 21.45 uur een verteloptreden plaats door Liesje de Leeuw uit Breda. Liesje zegt hierover:

GEDRAGEN DOEKEN

Oude sarongs en kaïns zijn niet zomaar een mooi versierde doek. De kledingstukken vertellen met de afbeeldingen en kleuren een heel verhaal.

Earth-toned-batiksDat is de eerste betekenis van de doek.

De tweede betekenis is praktisch. Gebatikte stoffen zijn ijzersterk en gaan wel tientallen jaren mee. Ze verwisselen van eigenaar en van gebruik; een oude kain werd een keukengordijn, een sierlijke sarong werd kussensloop.

Maar er is méér. Veel batik doeken hebben een eigen, persoonlijk verhaal. Dat geeft de derde, de emotionele betekenis. Er is bijvoorbeeld een verhaal dat doorverteld  wordt bij die ene speciale sarong die beschermt tegen ongeluk. En een verhaal over een doek die alleen bij een overlijden gebruikt werd. Over die kain van opa die de kleinzoon zou krijgen bij zijn huwelijk. Het kan een verhaal zijn van een jonge marinier die speciaal voor zijn zusje een batik liet maken. Er zijn spannende verhalen uit oorlogstijd maar ook en grappige verhalen verbonden aan doeken. Zoals het verhaal over de doek die al drie generaties gebruikt wordt als een van de gezinsleden ziek is,  maar die doek is dun is geworden, dus niemand mag nu ziek worden…

Al die verhalen bij elkaar dragen het Indisch Cultureel Erfgoed dat bewaard moet worden. Die verhalen helpen om de geschiedenis van onze (groot)ouders te begrijpen. Ze zijn de moeite waard om doorverteld te worden en ze inspireren om met het heden en de toekomst om te gaan.

Kosten € 7.50 inclusief koffie/thee. Aanmelden vooraf is noodzakelijk. I.v.m. voorbereidingen liefst voor zaterdag 22 augustus a.s. bij Ineke de Morée  06 4615 8595 of  inekedemoree@planet.nl

Komt u om u mee te laten nemen in het verhaal van Batiks van Nesje, als voorafje van weer een nieuw seizoen LEEF – tijd, van luisteren en vertellen naar elkaars verhalen.

Welkom vanaf 19.30 uur.