Het schetsplan

Een ontwerp met perspectief; Het schetsplan  

Het schetsplan is door de welstandscommissie “met stip” goedgekeurd.  De uitgewerkte architectonische visie van de nieuw te realiseren woning is geïnspireerd door de geschiedenis van erf en omgeving. Om één van de oude vierkant gebinten bouwen we het nieuwe hoofdgebouw. De vorm hiervan is afgeleid van een hooiberg; statig en elf meter hoog. De initiatiefnemers beschouwen het als een uitdaging, nu de kapschuur gesloopt wordt, om met respect voor het verleden en op een eigentijdse wijze een nieuw hoofdstuk aan deze geschiedenis toe te voegen. Een hoofdstuk, waarin het historisch agrarisch gebruik nog steeds leesbaar blijft, maar dat laat zien dat wonen op een eigentijdse wijze in een agrarische omgeving mogelijk is en veel perspectief biedt.

Het schetsplan is in goede samenwerking met huisvriend en huisarchitect Jan Pieter de Graaf gemaakt. Geen wonder dat het plan door de welstand met “stip” is goedgekeurd. Kijk zelf. De achterwoning op het erf is in 1993 ook door hem samen met Ineke de Moree ontworpen. Ineke wilde toen een compleet nieuwe opzet voor haar praktijk ( cursussen en consulten ) Nu ze het wat rustiger aandoet is het als woning in gebruik. Dat had ze samen met Jan Pieter al in 1993 bedacht. Aaf Lauwers woont daar nu en geniet  van de rust en de mooie uitzichten, die deze woning biedt. Aaf werkt voor een landelijke onderwijsbegeldingsorganisatie en wil ook in de toekomst graag op het erf blijven wonen.

Jan Pieter de Graaf heeft het architecten bestaan al jaren achter zich gelaten en concentreert zich nu als beeldend kunstenaar op het maken van objecten; hij noemt ze zelf kasten. zie Link: www.defriesemaatkast.nl

De architectonische visie is voorzien van schetsplan met plattegronden en gevels. Dit schetsplan vormt de basis voor de bouwplannen en de definitieve bouwtekeningen. De grootte en afwerking van de te onderscheiden eenheden kunnen binnen de marges van het schetsplan nog nader bepaald worden. Dit geldt ook voor de indeling.